BOLNIKI S SRČNIM POPUŠČANJEM - NALEZIMO SE DOBRIH NAVAD IN SE CEPIMO

Vstopili smo v čas jeseni, ko se zaradi sprememb v naravnem okolju, poveča obolevnost z različnimi respiratornimi boleznimi. V to skupino spadajo gripa, pljučnica, bronhitis in različne druge bolezni dihal, prav tako pa se tudi to jesen moramo zavedati prisotnosti virusa SARS-CoV-2. Sodelavci Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju 2020-2022 se skozi celotno obdobje izvajanja projektnih aktivnosti trudimo, da bolnike, njihove svojce in splošno javnost informiramo z nasveti in priporočili glede življenja s kroničnimi boleznimi. Pri tem dajemo velik poudarek vedenjem samooskrbe, ki z doslednim izvajanjem izboljšajo zmožnosti obvladovanja kronične bolezni in s tem tudi z zdravjem povezano kakovost življenja.

Pred okužbami z respiratornimi virusi in posledično težjim potekom bolezni se lahko vsak izmed nas varno in učinkovito zaščiti s cepljenjem. Cepljenje je najučinkovitejša zaščita, ki ščiti ne samo pred boleznijo, ampak tudi pred morebitnimi zapleti, ki bolezen spremljajo.

Poudariti bi želeli, da je na področju cepljenja na voljo veliko različnih informacij, zato je potrebno informacije pridobiti iz zanesljivih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s tem področjem ukvarjajo. Nacionalni inštitut za javno zdravje je z namenom spodbujanja k cepljenju in posledično povečevanja precepljenosti (še posebej proti covidu-19) vzpostavil spletno stran www.cepimose.si. Spletna stran, kot osrednja digitalna informacijska platforma, je namenjena tako splošni kot tudi strokovni javnosti. Na njej najdemo verodostojne informacije, priporočila strokovnjakov in številne ozaveščevalne materiale za različne ciljne skupine. Vabimo vas, da jo obiščete.

Cepljenje proti gripi

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za bolnike s kroničnimi boleznimi (kamor spada tudi srčno popuščanje), starejše osebe (stare 65 let in več), za majhne otroke (stare od 6 mesecev do 2 let), nosečnice ter osebe z izjemno povečano telesno težo (z indeksom telesne mase ≥ 40). Cepljenje proti gripi se je pričelo 18. 10. 2021 in je brezplačno za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti, izvajajo pa ga izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki in območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Pri starejših osebah in bolnikih s kroničnimi boleznimi je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi boleznimi in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe (okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica). To cepljenje je potrebno ponoviti vsakih nekaj let. Cepljenje za določene skupine se financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti covidu-19

Ker je virus SARS-CoV-2 še vedno prisoten med nami, bi ponovno radi - poleg cepljenja proti gripi in pnevmokoknim okužbam - nekaj priporočil namenili tudi cepljenju proti covidu-19.

Širjenje virusa SARS-CoV-2 ne moremo dovolj učinkovito zajeziti samo z zaščitnimi ravnanji kot so dosledno razkuževanje rok, nošenje mask in vzdrževanje ustrezne medsebojne razdalje. Zato potrebujemo cepljenje z varnimi in učinkovitimi cepivi, ki nas varujejo pred okužbo in težjim potekom bolezni. Bolniki s kroničnimi boleznimi in imunsko oslabljene osebe imajo večje tveganje za težji potek covida-19, zato je cepljenje proti covidu-19 zanje še posebej priporočljivo.

Uporaba tretjega/poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 je priporočljiva za oskrbovance domov starejših občanov, osebe stare 65 let in več in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost. S tretjim/poživitvenim odmerkom je možno cepljenje tudi za vse ostale, če tako želijo. Za tretji odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo (cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna). Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim/poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev.

 

Nazaj