DELOVNO SREČANJE PROJEKTA »DVIG ZDRAVSTVENE PISMENOSTI V SLOVENIJI - ZaPiS«

Sodelavci Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju smo se v četrtek, 9. junija 2022, udeležili delovnega srečanja v okviru projekta »Dvig zdravstvene pismenosti v Sloveniji – ZaPiS«. Cilj projekta je zagotoviti usklajene aktivnosti za dvig zdravstvene pismenosti v splošni populaciji s poudarkom na  ranljivih skupinah, saj te najbolj potrebujejo zdravstvene storitve in preventivne programe, a se jih večinoma najmanj poslužujejo.

Delovno srečanje sta organizirali Ministrstvo za zdravje RS in Nacionalni inštitut za javno zdravje. V uvodnem delu srečanja so bili predstavljeni ključni rezultati izvedenih raziskav v okviru projekta ter epidemiološki podatki v povezavi s srčnim popuščanjem in ishemično boleznijo srca. V okviru delovanja nevladnih organizacij je bil na področju srčnega popuščanja predstavljen tudi naš Program.

V nadaljevanju delovnega srečanja smo udeleženci sodelovali pri pripravi osnutka integrirane poti oseb s srčnim popuščanjem in ishemično boleznijo srca.

Zdravstvena pismenost je pomembna determinanta zdravja in obsega znanje, motivacijo in kompetence posameznikov za dostopanje do zdravstvenih informacij, njihovo razumevanje, presojo in uporabo za vsakodnevne odločitve, povezane s krepitvijo zdravja, preprečevanjem bolezni in zdravstveno oskrbo. Zdravstvena pismenost je ključna za opolnomočenje in aktivno participacijo posameznikov pri skrbi za lastno zdravje.

Več o projektu si lahko preberete na naslednji povezavi: https://zdravstvena-pismenost.si

Nazaj