NEPOPUSTLJIVO SRCE GOSTUJE V KORONARNEM KLUBU LJUBLJANA

V petek, 5. novembra 2021, smo sodelavci Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju 2020–2022 v Koronarnem klubu Ljubljana postavili na ogled razstavo literarnih in ročnih del članov društev upokojencev Pomurja. Po odmevni predstavitvi in razstavi v sklopu kampanje Nepopustljivo srce, ki je septembra 2021 gostovala v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, smo prejeli prijazno povabilo Koronarnega kluba Ljubljana, da bi literarna in ročna dela predstavili tudi njihovim članom.

Koronarni klub Ljubljana deluje od leta 1981 kot neprofitna, prostovoljska in humanitarna organizacija z osnovno dejavnostjo vseživljenjske rehabilitacije srčno-žilnih bolnikov in preprečevanja bolezni srca in žilja. Obvladujejo dejavnike tveganja, ki so povezani z življenjskim slogom, izobražujejo bolnike, pomagajo pri soočanju z duševnimi in socialnimi vidiki odziva na bolezen ter poskušajo olajšati (vnovično) vključitev v socialno in delovno okolje. Celoviti program Koronarnega kluba Ljubljana obsega naslednje dejavnosti: gibalno-rehabilitacijska vadba, zdravstveno izobraževanje in svetovanje, psihološka podpora, preverjanje učinkov programa, sekundarna preventiva in druženje. Več o njihovem delovanju lahko preberete na spletni strani: https://www.koronarni-klub-lj.si.

V prostorih Koronarnega kluba Ljubljana smo predstavili literarna dela članov društev upokojencev Pomurja na temo srca, ki so nastala v času epidemije covid-19 in zbornik z naslovom Srce. Na razstavnih panojih v preddverju si člani Koronarnega kluba Ljubljana lahko ogledajo tudi ročne izdelke članov društev upokojencev Pomurja. Svoje izdelke so na ogled postavile članice Društva upokojencev Beltinci, Puconci, Turnišče in Veržej, Kulturnega društva Rdeči zvonček Nedelica ter Olga Premoša in Bernarda Skledar iz Gomilic. Za člane Koronarnega kluba Ljubljana smo pripravili tudi nabor promocijskih materialov, ki so nastali v petletnem obdobju izvajanja Programa: zloženko Življenje s srčnim popuščanjem, brošuro Pregled aktivnosti in dogodkov med leti 2017 in 2019 ter znanstveno monografijo Ocena potreb, znanja in veščin bolnikov s srčnim popuščanjem in obremenitev njihovih neformalnih oskrbovalcev, ki so na voljo članom, da jih odnesejo s seboj.

Ob otvoritvi razstave se je gospa Petra Simpson Grom, predsednica Koronarnega kluba Ljubljana, prijazno zahvalila z naslednjimi besedami:

»V imenu srčno-žilnih bolnikov, članov Koronarnega kluba Ljubljana in v svojem imenu se članom društev upokojencev Pomurja in sodelavcem Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju 2020-2022, najlepše zahvaljujem za čudovito razstavo literarnih in ročnih del. Počaščeni smo, da jo lahko gostimo v naših prostorih.

Z iskreno izpovedjo in kreativnostjo ste se dotaknili mnogih src. Veseli me, da skupaj pletemo vezi in krepimo iskro, ki nam daje moč. Naši člani se ob prebiranju verzov najdejo v vaših besedilih in z veseljem povedo, da jih razstava osrečuje in jim vaša dela prinašajo lepoto in navdih.

Človek je celostno bitje z vsemi svojimi darovi. Prav je, da ga ne omejimo na raven telesnega, temveč ga spodbujamo h kreativnosti in soustvarjanju harmonije življenja«. 

Razstava bo v prostorih Koronarnega kluba Ljubljana na ogled do konca novembra 2021.

Nekaj utrinkov razstavljenih izdelkov si lahko ogledate v spodnji foto galeriji.

Nazaj