Novinarska konferenca Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju

V ponedeljek, 30. 10. 2017 je ob 12. uri v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekala novinarska konferenca s predstavitvijo Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju. Center za zdravje in razvoj Murska Sobota je vodilni partner v sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in podpira Mestna občina Murska Sobota.

Konferenco je vodila mag. Silva Nemeš s Centra za Zdravje in razvoj Murska Sobota. Sledil je nagovor dr. Aleksandra Jevška, župana Mestne občine Murska Sobota. Projekt sta opisala prof. dr. Mitja Lainščak, vodja kardiološke dejavnosti v Splošni bolnišnici Murska Sobota in doc. dr. Jerneja Farkaš-Lainščak, vodja raziskovalne dejavnosti v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Zaključil je Peter Beznec, direktor Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota.

Ozaveščenost o srčnem popuščanju lahko v splošni javnosti okrepi pomen zavedanja in udejanjanja načel zdravega življenjskega sloga ter pri osebah s povečanim tveganjem za srčno popuščanje motivacijo za informiranje o zgodnjem prepoznavanju prvih simptomov in znakov te bolezni. Pri bolnikih in njihovih svojcih je ključna opolnomočenost za učinkovito samooskrbo srčnega popuščanja v domačem okolju, saj na ta način preprečimo akutna poslabšanja bolezni in izboljšamo z zdravjem povezano kakovost življenja.

V okviru programa se bodo izvajale številne aktivnosti, med najpomembnejšimi bodo interaktivne delavnice opolnomočenja bolnikov in njihovih svojcev oziroma skrbnikov, v mesecu maju bo pripravljen dogodek na dan ozaveščanja o srčnem popuščanju, izdane bodo brošure, vzpostavljeno pa bo tudi ambasadorstvo, preko katerega se bodo izkušnje posameznika s to boleznijo prenašale v širšo javnost.

Nazaj