Otvoritev interaktivne poti

Center za zdravje in razvoj (CZR) Murska Sobota je pripravil osrednji dogodek Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju (Program) v okviru medijske kampanje Nepopustljivo srce, ki je potekal v ponedeljek, 7. 5. 2018 ob 10. uri, na ploščadi Drevoreda Martina Luthra v Murski Soboti.

Po pozdravnih nagovorih župana Mestne občine Murska Sobota (MOMS) dr. Aleksandra Jevška, direktorja CZR Murska Sobota Petra Bezneca ter direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) Bojana Korošca sta udeležence prireditve nagovorili še Jožica Poličnik iz Direktorata za javno zdravje Ministrstva za zdravje Republike Slovenije ter Nina Pirnat, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Nato je sledila razglasitev ambasadorja in ambasadork programa. To so postali dr. Aleksander Jevšek, Ema Mesarič, Angela Novak in Vijola Bertalanič, ki so prejeli tudi simbolično darilo.

Na prireditvi so organizatorji predstavili in slovesno odprli tudi interaktivno pot za bolnike, njihove svojce ter širšo javnost, več o njenem namenu je povedala doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, vodja raziskovalne dejavnosti SMBS, ki skupaj s CZR Murska Sobota omenjeni Program ob podpori MOMS izvaja. Trak ob slovesnem odprtju poti so tako prerezali Bojan Korošec, direktor SBMS, Peter Beznec, direktor CZR Murska Sobota ter dr. Aleksander Jevšek, župan MOMS. Udeležencem prireditve je nekaj besed o sami bolezni ter raziskavi SOBOTA-HF povedal prof. dr. Mitja Lainščak, vodja kardiološke dejavnosti SBMS.

Po slovesnem odprtju poti je potekal tudi prikaz različnih veščin samooskrbe, ki sta jih izvajali diplomirani fizioterapevtki Metka Vlaj in Boža Gider iz SBMS, obiskovalci pa so lahko ob pomoči diplomiranih medicinskih sester iz Ambulante za srčno popuščanje SBMS Anito Černezel-Vogrinčič in Blanko Rajh opravili meritve krvnega tlaka, srčnega utripa ter se stehtali. Ob koncu prireditve je sledila še razglasitev nagrajencev, ki so lahko ves čas dogajanja sodelovali v nagradni igri.

Dogodek v okviru medijske kampanje Nepopustljivo srce se je tako pridružil Evropskim dnevom ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki sicer od leta 2010 potekajo vsako leto, letos torej med 5. in 7. majem, spodbuja pa jih tudi Zveza za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju.

Nazaj