Priporočljivo je, da se bolniki s srčnim popuščanjem cepijo proti gripi

V sklopu Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju si vseskozi prizadevamo, da bi bolnikom s srčnim popuščanjem pomagali izboljšati njihove lastne zmožnosti obvladovanja bolezni in prevzemanja nadzora nad zdravstvenim stanjem. 

Med vedenji samooskrbe srčnega popuščanja bi v jesenskem času radi še posebej poudarili pomen cepljenja proti gripi. Letos, ko se virus SARS-CoV-2 hitro širi in je ponovno razglašena epidemija, je bolj kot kadar koli prej pomembno, da se čim več ljudi zaščiti pred gripo s cepljenjem, še posebej to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti.

Med populacijske skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe uvrščamo bolnike s kroničnimi boleznimi (kamor spada tudi srčno popuščanje), osebe, stare 65 let in več, osebe z izjemno povečano telesno maso (z indeksom telesne mase ≥ 40), pa tudi nosečnice in majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti).

Bolniki s srčnim popuščanjem so bolj dovzetni za okužbe (kamor spada tudi gripa), hkrati pa lahko gripa pri njih povzroči hitro poslabšanje in zaplete srčnega popuščanja. Imajo tudi večje tveganje za težji potek gripe, pogosteje se pojavljajo drugi zapleti (na primer srčni infarkt, pljučnica, celo smrt), daljše je okrevanje. Zato bolnikom s srčnim popuščanjem priporočamo vsakoletno cepljenje proti gripi. Priporočljivo je, da se proti gripi cepijo tudi osebe, ki so v tesnem stiku z bolniki s srčnim popuščanjem (kot so svojci, prijatelji, drugi neformalni oskrbovalci ter osebje v zdravstvenih in socialno-varstvenih ustanovah).

Cepljenje proti gripi opravite pri vašem osebnem izbranem zdravniku.

Če to ni možno, se lahko cepite pri katerem koli drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki cepljenje izvaja, oziroma v ambulanti na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/cepljenje-proti-gripi-v-sezoni-20202021

Želeli bi tudi poudariti, da se za bolnike s srčnim popuščanjem priporoča še cepljenje proti pnevmokoknim okužbam (cepiti se je potrebno vsakih nekaj let).

Nazaj