ZAKLJUČNI DOGODEK PROGRAMA OZAVEŠČANJA IN OPOLNOMOČENJA O SRČNEM POPUŠČANJU 2020-2022

V prostorih Društva upokojencev Murska Sobota je v petek, 28. oktobra 2022, potekal zaključni dogodek Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju 2020-2022, na katerem smo predstavili ključne aktivnosti, ki smo jih izvajali v okviru kampanje Nepopustljivo srce. Zaključni dogodek smo sodelavci Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota organizirali v tesnem partnerskem sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota, Pomursko pokrajinsko zvezo društev upokojencev Pomurja ter Društvom upokojencev Murska Sobota. Zbrane udeležence so na zaključnem dogodku najprej pozdravili: Peter Beznec, v. d. direktorja Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, prim. asist. Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota ter Damjan Anželj, višji svetovalec za področje zdravstva in socialnega varstva pri Mestni občini Murska Sobota.

Sledilo je strokovno predavanje prof. dr. Mitje Lainščaka, dr. med., ki je predstavil ključne vidike življenja s srčnim popuščanjem. Srčno popuščanje je klinični sindrom, za katerega so značilni tipični simptomi (težko dihanje v mirovanju ali ob naporu, utrujenost) in znaki zastoja tekočine v telesu (otekline nog, znaki zastoja v pljučih). Cilj zdravljenja srčnega popuščanja je izboljšanje kliničnega stanja bolnikov in njihove kakovosti življenja, preprečitev hospitalizacij in zmanjšanje umrljivosti. Obravnava je multidisciplinarna, ključna pa je ustrezna zdravstvena vzgoja bolnikov in njihovih svojcev, pri kateri poleg informacij o samem srčnem popuščanju prejmejo tudi specifične nasvete za učinkovito samooskrbo bolezni.

Izr. prof. dr. Borut Jug, dr. med., pa je zbranim udeležencem predstavil rehabilitacijo bolnikov po srčnem infarktu. Srčno-žilna rehabilitacija je usklajen postopek, s katerim poskušamo okrepiti zdravje bolnikov po srčnem infarktu. Izkazalo se je, da imajo bolniki, ki so vključeni v program ambulantne rehabilitacije (praviloma 3-krat tedensko tri mesece) manjšo umrljivost, manj vnovičnih srčnih infarktov ali drugih zapletov ateroskleroze, boljšo telesno zmogljivost, manj napadov tesnobnosti in bolje obvladane dejavnike tveganja ter se nasploh bolje počutijo.

Zbrane udeležence dogodka je nato nagovorila doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, ki je v sliki in besedi povzela dogajanje triletnega Programa. Predstavila je ključne aktivnosti Programa in odmevne nagrade, ki jih je Program prejel, kot primer dobre prakse na področju povezovanja raziskovalnega, strokovnega in ozaveščevalnega dela, tudi v mednarodnem merilu.

Nato je sledila podelitev priznanj članom društev upokojencev Pomurja, ki so aktivno sodelovali in podpirali Program v vseh treh letih izvedbe. Priznanja so prejela naslednja društva upokojencev:  DU Murska Sobota, DU Lendava, DU Beltinci, DU Puconci, DU Turnišče, DU Ljutomer, DU Veržej, DU Cankova, Kulturno društvo Rdeči zvonček Nedelica, Prekmursko osteološko društvo Murska Sobota in Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev. 

V zaključnem delu dogodka so zbrani udeleženci prisluhnili nastopu članov Mešanega pevskega zbora Vladimir Močan Društva upokojencev Murska Sobota, ki so se predstavili s pesmimi: Naš kraj, Kresna pesem in Venček valčkov.

Avtorica fotografij: Damjana Nemeš

Nazaj